Центар за конзервацију - рестаурацију

Конзервација и рестаурација мурала из Терминала 1, АД Аеродрома „Никола Тесла“

Временско трајање: 2015-2016.
Носилац пројекта: АД Аеродром „Никола Тесла“
Конзерватори: Владимир Пајић, Марина Пајић, Данијел Миливојевић, Ана-Марија Спасеновић, Милица Анђелић

У периоду од новембра 2015. године до јануара 2016. године Централни институт за конзервацију из Београда је извео конзерваторско-рестаураторске радове на муралима аутора Милоша Букинца и Зука Џумхура у склопу Терминала 1, АД Аердрома „Никола Тесла“.

Затечно стање оба мурала документовано је ласерским 3Д скенирањем и израдом техничке документације. Конзерваторско-рестаураторски радови су обухватали санирање оштећења подлоге, чишћење читаве површине оба мурала, а након тога приступило се реконструкцији и извођењу ретуша.  Ретуш је изведен tratteggio (тратеђо) техником, да би се постигло неопходно јединство боје, а насупрот томе раздвојиле конзерваторске интервенције.

Мурал аутора Милоша Букинца одликује се графичким приказом човекове жеље за летењем, а сачињавају је форме митолошког Икара, првих летелица, авиона од папира, модерних авиона и свемирских летилица.

Мурал аутора Зука Џумхура колористички је приказ града и фантастична представа градског живота.

С обзиром на измењен изглед Терминала 1 током времена, као и на промену намене централног дела објекта, ове зидне слике су, поред два камена панела на југоисточном зиду, последњи сведок основне замисли изгледа Терминала 1.

Чишћење бојеног слоја, мурал Милоша Букинца
Механичко чишћење, мурал Милоша Букинца
Реконструкција подлоге, мурал Милоша Букинца
Ретуш тратеђо (tratteggio) техником, мурал Милоша Букинца
мурал Милоша Букинца, детаљ
мурал Зука Џумхура, детаљ