Вести

SEE Mosaics IV стручни скуп „Презентација демонтираних мозаика на покретним потпорама“ 3-6. 10. 2017, Пула

 

 

SEE Mosaics стручни скуп под називом „Презентација демонтираних мозаика на покретним потпорама“, одржаће се од 3. до 6. октобра 2017. године у Жупанијској комори Пула.
Главна тема односи се на демонтиране мозаике на покретним подлогама. У склопу ове теме обрадиће се проблематика конзерваторско-рестаураторских техника, прошла и садашња решења за демонтиране мозаике као и изазови презентације демонтираних мозаика на покретним подлогама. Саветовање обухвата предавања, изложбу постера, посете археолошким локалитетима у Пули и Еуфразијевој базилици у Поречу. Стручњаци ће током саветовања расправити специфичне проблеме у очувању мозаика што ће им приближити нова сазнања о модерном приступу заштити мозаика.
Саветовање се организује у оквиру друге фазе SEE Mosaics пројекта „Развијање мреже стручњака за конзервацију мозаика и промоција мозаичког наслеђа Југоисточне Европе“ и представља наставак ширења мреже стручњака из области контервације и рестаурације мозаика, инициране како би се ојачала међународна сарадња у едукацији конзерватора-рестауратора, као и заштити и презентацији мозаика у Југоисточној Европи.
Организатор овогодишњег скупа је Хрватски рестаураторски завод у сарадњи с Археолошким музејом Истре, Жупанијском комором Пула и Централним институтом за конзервацију, те уз подршку Централноевропске иницијативе.
За више информација посетите интернет страницу SEE Mosaics пројекта.